<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://serwer1591405.home.pl/autoinstalator/wordpress

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Wasz życiowy szpieg 007 !: Domowe sushi / hoso maki

12 czerwca 2013

Domowe sushi / hoso maki









Domowe Sushi

Dziś naszła mnie ochota na sushi.
Już jakiś czas temu kupiłam podstawowe składniki "na wszelki wypadek", które dziś wystarczyło tylko wyjąć ze spiżarni.; Zaznaczam, iż jest to przepis na domową wersję, nie co uproszczoną. 

Potrzebujemy

1 szklankę ryżu
3 płatki nori (do kupienia w każdym supermarkecie )
2 ogórki gruntowe
1 awokado

Ryż gotujemy w wodzie w proporcjach 2:1. Jest to świetny sposób aby był idealnie lepki. Czas gotowania jest u mnie  płynny w zależności od ilości , ale kiedy jest już lekko miękki włączam gaz i pozwalam mu "dojść".

Czekamy aż ryż wystygnie i dodajemy 3 łyżeczki gotowej mieszanki do ryżu, składającej się z octu ryżowego, soli i cukru. Jeśli wykonujesz sushi po raz pierwszy proponuję kupić tę mieszankę, aby spróbować jak powinna ona smakować.
 Rozkładamy ryż na nori uważając aby ilość nie była za duża. Należy zostawić ok.1 cm pasek z lewej strony, potrzebny do sklejenia maka.
Na środku kładziemy pokrojone w  paseczki awokado oraz ogórka.
Całość rolujemy tworząc "paróweczkę". Nie kupowałam specjalnie maty do rolowania równie sprawnie zrobicie to za pomocą np.foli.

Dzielimy na porcje 1-1.5 cm, serwując z marynowanym imbirem i wasabi (japoński chrzan).

Smacznego ;)

Etykiety: , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna